Paddle Pop
home TWITTER INSTAGRAM TUMBLR follow DASH

Review | Brats & Uni Cafe, Melaka
4 Cutiepie(s) | Mar 5, 2017 3:28 AM


Kolej Kediaman Lestari, UTeM | 26 Februari 2017


Assalamualaikum!
Sekejaaaaap je dah bulan Mac dah. SERIOUSLY? Apa je aku buat sepanjang dah 3 bulan 2017 ni? Rasa macam tak produktif lansung hahahaha.

Okay actually dah berhari dah nak post pasal ni, tapi hehe biasalah bila dah bukak laptop ni banyak melencong ke lain huhuhu. So akhirnya, seminggu kemudian baru nak post. Hari Ahad minggu lepas, aka 26 Februari 2017, aku tinggal berdua je dengan Syaurah (aka Shawty), Ipah keluar dengan kawan dia, Jia dengan Shahadah balik. So kitorang ni yang bangun tidur memang lambat gila, and bangun-bangun je, lapar... Nasib baik Jia tinggal kereta dia sebab dia balik rumah ayah dia yang ambik. So dia benarkan kitorang guna kereta dia untuk terus survive dalam kehidupan (lol). 

Macam biasa, isu paling rumit sekali dalam dunia ni ialah "Nak makan mana?" 😂 Sebab bila weekend kedai fav kitorang, Muo Station dengan Ayam Penyet Rasa Jawa tutup. Dah lah kitorang berdua ni bukan orang Melaka. So kitorang jalaaaan je dulu tanpa tahu arah tuju. Call Ipah, dia ajak makan KFC, tapi rasa macam tak puas nak makan KFC untuk lunch. So Shawty jalaaaan lagi, last-last dia kata nak makan nasi ayam. Aku pun google kedai nasi ayam terdekat, so kitorang pergi restoran Nasi Ayam S.P.E.C.I.A.L (dalam google memang camni nama dia hahaha). Tak sempat nak ambik gambar bagai sebab terlampau lapar, tapi kalau siapa nak makan nasi ayam boleh lah google kedai ni okay! Sedap and harga pun berpatutan untuk student yang tengah tunggu PTPTN masuk macam kami haritu huhu.

Lepastu, dah kenyang makan nasi ayam ni, Shawty cadangkan makan dessert pulekk. Dia craving waffle sedap-sedap tu. Aku ikutkan aje sebab dia driver kan, lagipun tak pernah lagi aku pergi food hunting dekat cafe-cafe hipstur dekat Melaka ni. So sekali lagi dengan bantuan google, kitorang decide untuk pergi Brats & Uni Cafe dekat Bukit Beruang, Melaka. (Actually panjang lagi cerita cari and pilih cafe ni tapi takyah la cerita hahahaha)

Brats & Uni cafe ni lokasi dia dekat-dekat dengan MMU. Dekat tepi jalan je, so kalau tak familiar area Bukit Beruang tu kena rajin-rajin lah tengok ke tepi ya. Sebaris dengan banyak lagi cafe, ada Coffeeology, Friends Talk cafe, Tappers, dll. Signboard Brats & Uni ni simple je kalau nak dibandingkan dengan yang lain, tapi.... korang kena masuk dalam dulu baru tahu macam mana.

Interior design Brats & Uni ni honestly sangat!!! menarik, sebab ada variety tempat duduk yang korang boleh pilih ikut suka nak duduk kat mana. Ada yang sofa, ada yang kerusi cam untuk family, ada tempat tinggi, rendah, dekat luar and dekat dalam. Kira kalau pergi banyak kali tu, boleh lah try setiap jenis kerusi and meja tu hahaha. Ni, gambar-gambar yang sempat di-snap macam orang jakun kurkur.





Tengok meja ni jadi homesick pulak sebab teringat meja makan kat rumah lolol



Dekat sini, harga dia nak kata murah, tak jugak, mahal sangat pun, tak jugak. Standard cafe hipster lah. Takdelah harga tak logik ke di luar kotak pemikiran manusia ke, tak adalah sampai macam tu. Aku dengan Shawty order Sinful Choc Nutella Milkshake. Nama pun dah macam berdosa kan? Hahaha. Jap jap nak upload gambar, baru rasa berdosa sebab mampu share gambar je dengan korang 😝


Tadaaaa! Niiii sumpah puas gila kalau korang jenis yang suka benda manis-manis. Dengan cuaca masa tu panas, lepastu dapat pulak Sinful Choc Nutella Milkshake ni. perghhh terliur aku sambil menaip ni 😂 Ada cookie besar, ada rocky ke pocky ntah 4 batang, pastu tengok biskut teddy tu bergayut kat cawan tu awww comel gila. Kitorang order satu je sebab dah kenyang kan, ni pun untuk memuaskan nafsu je hahaha. Walaupun order satu, tapi straw dengan sudu dapat dua hehe mekasih abang cafe sebab memahami lol. Harga dia... satu cawan ni RM 14.90. Ni memang betul-betul rasa berdosa dengan duit PTPTN tak masuk laginya 😂

Milkshake ni memang sangat manis, so jangan gatal order sorang satu kalau rasa tak minat chocolate/benda manis atau dah kenyang, untuk mengelakkan pembaziran. Selain benda manis-manis, ada jugak makanan lain yang korang boleh order so kalau nak breakfast ke lunch ke dinner kat sini pun boleh.


Ni saje nak share, air masak memang dia bagi free, tapi rasa kelakar tengok botol dia macam botol acid dalam makmal kimia dulu 😂 Aku dah try, Alhamdulillah memang air masak, bukan acid okay so korang boleh minum.

Selain interior design dengan dessert & foods dekat sini, the cafe itself memang best. Sebab tenang sangat, kalau nak study ke buat kerja ke memang sesuai sangat lah. Wifi pun ada dekat sini. Satu lagi, kalau nak ambik gambar lawa-lawa fefeeling hispter pun lagilah tersangat okay 👌

Tu je rasanya pasal Brats & Uni cafe. Nanti kalau ada rezeki, bila aku pergi cafe lain, aku story lagi okay. Last but not least...


Haruslahhh belanja muka kami hahaha. 
Assalamualaikum 😊

B.A.P, GOT7 comeback, Every DAY6 March, drama The Lover and His Liar-- R.I.P study 😫

Labels: , ,

Zahi, 19 already?

Cheerful 98% of the time but that 2% of emotional wreck is kinda hard to handle.

A girl who blogs for the sake of her weak memory.

I speak and blog rojak-ly.

UTeM,Melaka | Kuantan,Pahang
Archive

Click Click!

Cbox


Positive vibes

Be thankful for the bad things in life. They open your eyes to see the good things you weren't paying attention to before.
Basecode by Koala
Inspiration from mymostloved .
Fully edited by Zahi