notyouralien
home TWITTER INSTAGRAM TUMBLR follow DASH

Tutorial | Simple Collage Header using Photoshop CS6
0 Cutiepie(s) | Jun 20, 2017 1:20 AM


Melaka | 10 June 2017

Assalamualaikum!
No one asked, tapi saje nak acah buat tutorial hahahahahahahahahaha k.
First of all, simple collage header ni macam mana? Macam header blog aku sekarang, macam ni :


Simple sangat sangat sangat, sesuai la dengan sekarang kan trend layout blog kebanyakkannya minimalist. Tutorial ni guna Photoshop CS6, tapi sebab dia simple yang amat jadi rasanya mana-mana version photoshop pun takde masalah. Kalau korang takde Photoshop CS6, boleh klik sini untuk link+tutorial nak install.

So boleh dah start ni?

Ok memula, baca Bismillah. hehe. Bukak photoshop korang, and open New, lepas tu set kan resolution dia. width boleh adjust ikut lebar body blog korang, kalau width 1000 lebih, 400~450 macam tu okay. 


Click OK, and akan keluarlah blank white background untuk header korang. Next step, sebelum buat apa-apa, dekat atas tu ada, cari menu 'Window', click, dan cari 'Rulers'. Make sure sebelah Rulers tu ada tanda ✔. Kalau takde, korang click dekat Rulers tu sampai ada.

ceni haa

Kalau sebelum tu takde Rulers, nanti korang akan notice ada dua rulers, vertical and horizontal. Gerakkan cursor korang dekat ruler yang vertical(menegak), lepas tu drag dari ruler tu ke header korang. Nanti akan ada line hijau. Kalau korang nak collage-kan 4 gambar, bahagi header korang tu kepada 4 bahagian, which means, drag dari ruler tu 3 kali. Adjust-adjust kan 3 line tu sampai sama banyak keempat-empat bahagian tu. Macam ni:

(klik gambar kalau tak jelas)

Dah siap part tu, sekarang dekat File, tekan Open and pilihlah gambar yang korang nak collage-kan. Bila open gambar tu, gambar tu akan dibuka dekat new tab, so korang kena drag gambar tu ke tab header korang. Lepastu jadilah macam ni:

(boleh klik kalau tak jelas)

Lepastu, ulang je step yang sama untuk gambar kedua, ketiga, keempat. Untuk gambar seterusnya tu, kalau overlap, macam dekat bawah ni:
(ye boleh klik kalau tak nampak)

Click dekat marquee tool, ada tunjuk dalam gambar dekat bawah ni, make sure pilih yang rectangle ye. Lepastu, draw box dekat yang lebih tu. Masa draw nanti, korang boleh rasa yang line hijau tu macam restrict sikit korang daripada draw lebih.

(yup masih boleh klik kalau tak nampak)

Lepas draw tu, korang boleh tekan either button 'delete' or 'backspace' dekat keyboard korang. Nanti bahagian yang nak dibuang tu akan hilang, tapi marquee box tu still ada. Klik dekat mana-mana bahagian image korang, nanti hilanglah marquee box tersebut.

And... done! 


Lepastu, korang nak tambah text ke, apa ke, tambahlah. Ni final look header tadi: 

(boleh klik kalau korang tak caye boleh klik. Nak save/guna pun boleh, takde hal.)

Tu je kali ni, aku pun newbie lagi bab-bab photoshop ni. Hehehe. 
Thank you for reading this noob tutorial hahaha.
Assalamualaikum 😊

Guess who finished her first year of diploma 💃

Labels: ,

Zahi, 19 already?

Cheerful 98% of the time but that 2% of emotional wreck is kinda hard to handle.

A girl who blogs for the sake of her weak memory.

I speak and blog rojak-ly.

UTeM, Melaka | Kuantan, Pahang
Archive

Click Click!

Cbox


Positive vibes

Shout out to the people going through some things but are trying their hardest to be positive. I'm proud of you :)
Basecode by Koala
Inspiration from mymostloved .
Fully edited by Zahi